Ansvarligt forbrug og produktion

Verdensmål 12

Ansvarligt forbrug og produktion

I Eritrea får danske computere og andet digitalt udstyr nyt liv på skoler og uddannelsesinstitutioner. Samarbejdet mellem en dansk og en eritreansk organisation er dermed med til at arbejde for Verdensmål 12 om et mere ansvarligt forbrug og produktion.
”Se,” siger Keflom Michael og peger på en bus, der ligner den, havde dens storhedstid i 1960’erne. Begge de originale indgangsdøre er udskiftet med nye, sidespejlene er påmonteret med plasticstrips. ”Her i Eritrea smider vi ikke ting ud. Vi finder måder at reparere dem på,” fortæller han grinende.
Igennem mere end syv år har den organisation, som Keflom Michael står i spidsen for, Library and Information Association of Eritrea (LIAE) modtaget forsendelser af brugte danske computere, mange af dem fra Danmarks Tekniske Universitet og andre større uddannelsesinstitutioner. Udstyret fordeles herefter på eritreanske skoler og biblioteker og indgår i LIAE’s arbejde for at sikre børn og unge i Eritrea adgang til den samme viden, som deres jævnaldrende i andre lande – digitale færdigheder og mulighed for at tilgå de mængder af viden, som ellers kun er tilgængelig online.
Herhjemme skiftes vores digitale udstyr ud med jævne mellemrum, mens selv forholdsvis simple computere kan gøre en stor forskel i Eritrea, hvor computere er en mangelvare særligt uden for byerne, fortæller Sahle Berghane, som er leder af den danske organisation Azmara.dk, som arbejder sammen med LIAE i Eritrea.
Udstyr, som har udtjent sin levetid under danske forhold, bibeholdes på den måde i brug i længere tid. Og netop genbrug bliver dermed en central del af indsatsen for at indsats for at nå Verdensmål 12, som handler om ansvarligt forbrug og produktion.
Her lyder et af delmålene, at vi ”inden 2030 skal nedbringe affaldsmængden betydeligt, gennem forebyggelse, reduktion, genbrug og genanvendelse.”
Når udstyret ankommer til Eritrea bruger frivillige i LIAE tid på at samle det hele i nye konstellationer.
”Vi samarbejder med skoler i hele landet, men vi ved også, at de forskellige skoler har forskellige muligheder og begrænsninger,” fortæller Bereket, som er hardware-ansvarlig i LIAE.
Nogle skoler i byerne har selv mulighed for at købe en mus og et tastatur, hvis det mangler til en enkelt computer, mens andre skoler fx ikke kan regne med fast strømforsyning og derfor er nødt til at have computere med levedygtige batterier – dvs. laptops.
Derfor består en del af LIAE’s arbejde også i at uddanne it-ansvarlige ude på de enkelte skoler, så udstyret kan vedligeholdes og komme skolerne til gode, så længe som muligt. Større reperationer foretager frivillige fra LIAE selv.
Når computerne og det øvrige udstyr er så gammelt, at det ikke længere kan repareres sendes det på affaldsstationen Medeba. Her sorteres det, og det affald som Eritrea ikke selv kan deponere forsvarligt, sendes til et recycling center i Mombassa, Kenya.