Partnerskaber for handling

Verdensmål 17

Partnerskaber for handling

I dag flygter mange unge mennesker fra Somalia, en risikofyldt rejse som koster over halvdelen livet. Et partnerskab mellem den aarhusianske forening FARIID og deres samarbejdspartner i Somalia, Rajo Relief, arbejder med at få de unge somaliere til at tage aktivt del i udviklingen af deres lokalsamfund, så der er større grund til at blive i Somalia og undgå den farefulde rejse væk.

 

Den danske forening FARIID holder til i Aarhus, og er hjemme engageret i dansk-somaliske unges trivsel og udvikling af frivillige ildsjæle. FARIID brænder for at udbrede en samfundsforståelse, hvor det frivillige engagement er den vigtigste forandringsskaber både i Danmark og i Somalia, fortæller foreningens formand, Abdinasir Jama.

 

Idéen til et Nord-Syd-partnerskab mellem FARIID og somaliske Rajo Relief opstod, mens Abdinasir Jama var på rejse i Somalia i 2015. Her mødte han to unge mænd, som ønskede at skabe forandring på skolerne i et meget fattigt distrikt nær Galkacyo i det nordøstlige Somalia. Idéen om at starte en forening lå fjernt fra de to unge somaliske ildsjæle, men Abdinasir Jama fik inspireret og støttet de to mænd til at starte foreningen, som kom til at hedde Rajo Relief.

 

Abdinasir Jama fortæller, at der løbende foregår en dialog og idéudveksling mellem FARIID i Aarhus og Rajo Relief i Somalia. ”Det handler om at supplere med den tankegang som FARIID arbejder med hjemme i Danmark. De unge vil gerne skabe en forandring og være med til at forme deres samfund, men i Somalia er frivilligt arbejde ikke udbredt”, siger han. FARIID har selv stor erfaring med, hvordan det frivillige engagement kan bruges til at inddrage unge mennesker i Danmark, og ønsker at udbrede denne særlig tilgang til samfundet til Somalia.
FARIID og Rajo Reliefs fælles vision er at få flere unge somaliere til at engagere sig i deres lokalsamfund, så de unge i fællesskab kan skabe bedre levebetingelser i Somalia. ennem Genbrug til Syd har FARIID sendt skolemøbler og skolegrej til Somalia, for at give det somaliske skolevæsen et løft. Både FARIID og Rajo Relief har fokus på at udvikle og styrke somaliske voksne, unge og børns faglige kompetencer.

 

Siden Rajo Reliefs start i 2015 er foreningen vokset, og har fået en stor flok af de ældste skoleelever på distriktets skoler som frivillige, fortæller Abdinasir Jama. ”Eleverne fjerner gammelt skrot, jern og metal på deres skoler og områderne rundt omkring, ikke for at få penge, men fordi en frivillig forening er vigtig. Man kan skabe forandring, og det frivillige arbejde giver de unge en stemme overfor de lokale magthavere”, siger han.

 

Abdinasir Jama fortæller, at Rajo Relief i dag er tilknyttet tre somaliske skoler, og de unge frivillige har sammen med forsendelserne gennem Genbrug til Syd, fået den lokale borgmester til at sætte fokus på behovet for at styrke uddannelsessystemet. Menneskerne i distriktet kan se, at Rajo Relief skaber forandring med forsendelserne fra Genbrug til Syd, og gennem foreningens evne til at engagere de unge. FARIIDs Nord-Syd-partnerskab med Rajo Relief er altså med til at myndiggøre Somalias unge ved at fremme deres muligheder, kapacitet og evne til at tage hånd om samfundets udvikling.

 

Abdinasir Jama fortæller, at det giver stor glæde, når han kommer til Somalia og ser, hvordan den fælles vision mellem FARIID og Rajo Relief om at engagere flere unge mennesker i det somaliske civilsamfund, har slået rødder. Abdinasir Jama fortæller med stor glæde, at Rajo Reliefs arbejde efterhånden er kendt i hele regionen, og at foreningens frivillige er stolte over at være med til at gøre en forskel for deres lokalmiljø.

 

 

 

Hvem

Hvad

Hvor